Cartea este o scriere cu un anumit subiect, de obicei tiparita si legata sau brosata in volum. Este o opera literara, stiintifica sau poate fi doar o parte din acestea.

Initial o poveste era transmisa prin viu grai.

 Apoi au aparut tablitele din lut si pergamentele, dupa care pergamentele au fost inlocuite cu codexurile care erau legate si care aveau forma cartilor de azi.

Totul se scria manual si de aceea, la vremea respectiva, o carte era foarte scumpa. Tocmai de aceea atunci cand s-a inventat tiparnita au aparut foarte multi sceptici, in special din randul nobilimii. Spuneau ca vor avea acces la carti si cei care nu au de ce sa citeasca o carte.

Pana la aparitia hartiei se scria pe piele de vitel sau pergament. Cartile erau atat de scumpe incat erau pazite si legate cu lanturi si oricum singurii care avea acces la ele erau nobilii, bisericile si cam atat.

Tiparul a inlesnit cumva accesul paturii sociale de mijloc la carti, dar avantul cel mai semnificativ l-a avut in secolul XIX cand hartia a inceput a fie produsa din celuloza. Atunci au inceput sa se tipareasca romane mai ieftine, manuale scolare si diverse alte carti si de aici a rezultat micsorarea numarului de analfabeti.

In secolul XX si in zilele noastre, cartea inseamna mai mult decat o colectie de foi legate intr-o coperta. Inseamna, in plus si carte electronica sau e-book. Acum au aparut pe lanaga clasicele biblioteci si bibliotecile virtuale, la care au acces din ce in ce mai multi oameni cu interese si obiceiuri diferite.

Oricat de mult am evolua tehnologic, important este sa nu uitam sa citim o carte indiferent de subiectul si forma pe care o are aceasta.( beletrisitca, carte tehnica, carti personalizate, e-book)

[SimpleSchema_Microdata_LocalBusiness_1713575532]

 

Leave a Reply