De-a lungul istoriei au fost perioade in care anumite carti au fost considerate periculoase si de aceea interzise. Din acest motiv, numeroase carti au fost distruse, deoarece erau considerate blestemate si periculoase. Cartile erau interzise fie de Biserica, fie de catre Stat. Vaticanul facuse o lista cu astfel de carti, cunoscuta sub numele de ” Index Librorum Prohibitorum”, iar in perioada Inchizitiei, doar simplu fapt de a atinge o carte interzisa, putea duce la condamnarea la moarte. Chiar si gravorii care realizau gravuri pentru aceste lucrari erau considerati ”interzisi” si de foarte multe ori pedepsiti pentru munca lor.

Cateva carti interzise au reusit sa supravietuiasca actiunilor hotaratoare ale Bisericii sau Statului.

  • Cartea lui Toth – este probabil cel mai vechi caz de carte interzisa. Este considerata o carte a inceputului si este despre unul din cei mai inportanti zei ai egiptenilor, Toth. Exista nenumarate istorii privind aceasta carte si puterile ei magice.

 

  • Turris Babel – lucrarea lui Athanasius Kircher aparuta in anul 1679, a fost interzisa din cauza unei pe care aceasta o contine. Gravura ilustreaza pamantul si luna, iar, intre ele, ca un punct de legatura, un mare turn. Acest turn similar unei scari spiralate isi are baza pe pamant si varful pe luna. Astfel de lucruri nu erau pe placul Vaticanului din acea vreme, care se opunea vehement progresului stiintific, considerand ca Dumnezeu este singurul care poate vindeca sau crea miracole. Galileo Galilei a fost condamnat dupa acelasi principiu, atunci cand a afirmat ca pamantul este rotund.

 

  • Cabala Speculum – apare in 1654 si contine numeroase gravuri interzie. In vremea aceea Biserica avea mare putere si putea lua cu usurinta decizii sua se putea opune unor idei ce duceau la progresul stiintei. Cartea continea gravuri ilustrand crearea Universului ce puteau duce la ideea ca Dumnezeu ii voia pe oameni incatusati, sau gravuri care ilustrau comportamentul aristocratilor fata de de oamenii simpli, toate acestea fiind putin placute de Biserica. Aceste gravuri si intrebarile pe care ele le ridicau(mai ales cele privind alchimia si faptul ca aristocratii vremii care cautau nemurirea finantau aceste activitati) nu au fost pe placul Vaticanului care, a recurs la interzicerea lucrarii.

 

  • Biblia olandeza – vorbeste despre nemurire si mai ales despre nemuritori. Acestia sunt oameni care au existat dintotdeauna si care au fost martorii evolutiei umanitatii ca niste fini observatori. Binainteles ca afost interzisa si numeroase exemplare au fost distruse, dar au fost si exemplare care au supravietuit si fac pasrte astazi din colectii particulare.

 

Acestea sunt doar cateva exemple de carti interzise, cunoscute intregii omeniri. Nu vorbim despre cartile interzise de exemplu in perioada comunista din istoria noastra, dar pentru acestea rezervam un alt moment si un alt articol, sau despre alte si alte carti considerate periculoase.

Dorel Rizea

Carti personalizate pentru copii si adulti.Cadouri speciale pentru orice ocazie

Calea Vitan nr. 8
Bucuresti, Romania

0763.995.995

 

Leave a Reply